FC Barcelona eller Futbol Club Barcelona som föreningen egentligen heter är en klubb som har sin bas i regionen Katalonien och i staden Barcelona. Föreningen startades redan år 1899 och då som en renodlad fotbollsklubb men har numera ett flertal andra sektioner inom olika idrotter.

Sektionen som innehar fotbollen är mycket berömd och den nuvarande fotbollssektionen grundades år 1955 och är det lag som har varit med i europeiska cuperna varje år sedan dess, något som ingen annan förening har lyckats med.

När 70-talet kom var en av stjärnspelarna Johann Cruyff från Nederländerna och under 1974 krossades rivalen Real Madrid med hela 5 mål mot noll och man vann ligan. Åren 1979, 1982 och även 1989 vann Barcelona även Cupvinnarcupen och år 1982 köptes en då mycket stor spelare för hela 50 miljoner kronor, nämligen Diego Maradona. Det blev inte riktigt som man hoppats på då Maradona blev skadad och två år senare såldes han till Napoli i Italien för 65 miljoner kronor, också det en riktigt stor summa.

När Barcelona nådde finalspel i Mästarcupen 1986 och då för andra gången fick man möta Steaua Bukarest från Rumänien där man förlorade efter straffar. För oss svenskar så minns man kanske mest semifinalen som gick mellan Barcelona och IFK Göteborg. På hemmaplan i Göteborg chockade IFK alla med att vinna med 3 mål mot 0 och alla trodde nog på avancemang för kamraterna från Göteborg men när Barca vann med samma siffror på sin hemmaplan och sedan på straffar avancerade till final tändes hoppet för Barcelona.

Nästa storhetstid för Barcelona kom på 90-talets början. Nu vann man ligan 1991 till 1994 och Mästarcupen eller Champions League 1992. Under andra delen av 90-talet vann man 2 stycken titlar till i ligan och dessutom toppade man upp allt med en seger i Cupvinnarcupen för 4:e gången 1997.