FC Bayern München grundades den 27 februari år 1900 i München, Bayern, i södra Tyskland. Klubben är en av Tysklands mest framgångsrika genom alla tider och 1965 tog de klivet upp i den högsta serien, nämligen Bundesliga. De har dominerat den tyska fotbollen under de senare decennierna när det gäller ligatitlar, cuptitlar och även stora succéer i cuperna ute i Europa.

Även om själva klubben Bayern München startade år 1900 så har den sitt ursprung i MTV 1879 München. Spelarna och ledningen för klubben hade en kontrovers som resulterade i att spelarna bestämde sig för att starta eget, men ekonomin var tuff och man valde senare att slå ihop sig med Münchner SC, året var 1906. När första världskriget kom till ända fanns inget Münchner kvar och först 1923 blev Bayern München en helt självständig förening.

År 1932 kom den första ligatiteln då de besegrade Eintracht Frankfurt i finalen och efter den framgången så tog det rätt många år innan nästa kom, 1957, efter en seger mot Fortuna Düsseldorf. När ligaguldet 1969 togs av Bayern München så blev de dessutom det bästa laget i München.

Tillsammans med Borussia Mönchengladbach så dominerade laget Bundesliga under hela 70-talet och när VM-finalen spelades så var hela 6 spelare från Bayern München med i det västtyska laget. De matcher som gick mellan lagen Mönchengladbach och Bayern München ses som de allra största inom den tyska fotbollen och betraktas idag som riktiga klassiker. I slutet av 70-talet fick klubben en annan stor utmanare i Hamburger SV och 1979 så tog de även hem ligan. Men 1980 tog de tillbaka ligatiteln och 1982 så var Bayern München i final i Europacupen för mästarlag. Där gick man dock på pumpen mot det engelska laget Aston Villa.

Numera är klubben alltid en stor utmanare i de europeiska ligorna.