En professionell klubb inom fotbollen som kommer från Wales är Cardiff City FC. Klubben grundades 1899 och har sina hemmamatcher på arenan som heter Cardiff City Stadium. Deras smeknamn är The Bluebirds.

När klubben bildades gick de under namnet Riverside AFC och tre år efter bildandet gick man samman med en annan klubb i området som hette Riverside Albion FC. Då 1908 bytte man namn till Cardiff City FC.

År 1920 valdes laget in i The Football League och de började spela i Division två. Redan första säsongen gick de upp till Division 1 och nu började storhetstiden för klubben. 1923/24 under den säsongen så slutade man tvåa i Division 1 och Huddersfield Town som vann kom före enbart tack vare målskillnad. Åren 1925 och 1927 gick man till final i FA cupen och 1927 mötte man Arsenal och vann. Detta gör Cardiff City till den enda klubb från Wales som har vunnit FA cupen.

Tyvärr åkte laget ganska snabbt ner ända till Division 3 efter framgångarna och här befann man sig ända till slutet av andra världskriget. När 50- och 60-talet kom så var man tillbaka i toppdivisionen igen för ett tag, men i slutet av 80-talet gjorde man ett störtdyk ända ner till Division 4. Nu var de till och med nära att åka ur The Football League men hankade sig ändå kvar. Men nu vände det och man började på nytt klättra och 2008 nådde man på nytt FA cupfinal men de förlorade den mot Portsmouth.

År 2010 var klubben mycket nära att nå Premier League men i en avgörande match mot Blackpool så fick man snällt stanna kvar i The Championship trots allt. Säsongen 2012/13 gick de dock upp i Premier League efter att ha vunnit The Championship men de slutade sist och åkte ur igen.