1905 grundades en fotbollsklubb i London, England vid namn Crystal Palace FC. Deras smeknamn är The Eagles och de spelar i Premier League sedan 2013 vilket är den högsta divisionen i England. Klubben är hemmahörande i South Norwood som är en stadsdel i Londons sydöstra del.

I utställningsområdet som heter Crystal Palace spelades FA cupfinalen varje år och när ägarna ville att en klubb från området också skulle finnas där så bildade man klubben 1905. Klubben deltog i Southern Football League och i dess andra division och första match spelade man 2:a september samma år mot Southamptons reservlag och man förlorade med 3 mål emot 4. Då kallades klubben för The Glaziers och efter den matchen gick man obesegrade resten av säsongen. En mycket berömd seger i klubbens historia kom 1907 när man besegrade Newcastle United, detta mycket för att Newcastle vann ligan den säsongen och hade inte förlorat på hemmaplan sedan år 1905.

Ända fram till 1920 spelade Crystal Palace i Southern Football League och blev sedan invalda i The Football League och man började i Division 3 som då var nystartat och redan första säsongen vann man den divisionen. Hemmaarenan som man spelar på idag heter Selhurst Park och hit flyttade man år 1924.

Ända till 1969 var laget i de lägre divisionerna och då gick man helt plötsligt upp till Division ett men 1973 åkte man ur igen och även året efter ner till Division tre. 1979 hade tränaren Terry Venables lyckats igen och klubben befann sig åter i Division ett men 1981 åkte man på nytt ur. Nu dröjde det ända till 1989 innan man avancerade och nu gick hela vägen till högsta serien. Samma säsong nådde man till och med final i FA cupen där Manchester United stod för motståndet, man förlorade dock efter omspel.